Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vladimir Voronin: Vrem la guvernare,…

Vladimir Voronin: Vrem la guvernare, nu să ni se arunce un os

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce vrea să participe cu drepturi depline la guvernare, dacă partidele democratice vor să dea cele două voturi necesare alegerii şefului statului de către Parlament. Cum comentaţi această propunere?

Ion Pleşca,
Partidul Alianţa Moldova Noastră

Cred că nu ar trebui să luăm în serios această declaraţie a lui V. Voronin. Sunt sigur că el, personal, este conştient de faptul că propunerea sa este imposibil de realizat în condiţiile actuale. Pe de altă parte, s-ar putea să se ascundă ceva după declaraţiile sale. Într-un stat normal ar trebui să existe o opoziţie şi o majoritate parlamentară. S-ar putea ca liderii PCRM să se eschiveze de la acest statut, de formaţiune de opoziţie, propunând accederea la guvernare alături de actuala majoritate legislativă. În acest fel ei condiţionează alegerea şefului statului, fiind totodată conştienţi că nimeni nu va accepta o asemenea ofertă. În consecinţă, ei nu fac nimic altceva decât să-şi creeze un mesaj pentru alegători. Ei nu vor spune că au refuzat să voteze pentru un preşedinte al R. Moldova, dar vor acuza formaţiunile AIE de lipsă de cooperare.

Mircea Snegur,
ex-preşedinte al R. Moldova

Răspunsul la această întrebare a şi fost dat de unii lideri ai AIE. Este o cerinţă ireală, în condiţiile în care o majoritate parlamentară a şi fost constituită. Acum avem o majoritate parlamentară distinctă şi avem o opoziţie parlamentară. E o schemă clasică de parlamentarism. Nu vreau să-l supăr pe Vladimir Voronin, dar pretenţiile domniei sale sunt alogice, sunt lipsite de sens. Dacă Voronin a mai citit ceva, dacă acesta cunoaşte ceva despre principiile parlamentarismului, ar trebui să înţeleagă că propunerea sa nu înseamnă altceva decât revenirea la un stil vechi, de unipartitism. Într-un regim democratic asemenea combinaţii nu pot avea loc. Dacă, în temeiul profesionismului, actuala guvernare ar oferi unele funcţii unor membri ai PCRM, ar fi ceva. Aceste oferte, însă, nu ar însemna în niciun caz o coaliţie largă de guvernare, după cum spune că vrea Voronin.

Valeriu Pasat,
preşedinte, Partidul Umanist

În campania electorală şi noi am propus constituirea unei coaliţii extinse la guvernare. Şi acum credem că, în lipsa unei astfel de coalizări, apele nu se vor limpezi, iar societatea va rămâne dezbinată, dispersată, neconsolidată. În opinia noastră, e corect ca toţi care lucrează în actualul Legislativ să se concentreze şi să lucreze în interesele consolidării societăţii. Ei ar trebui să înţeleagă că doar în acest mod se vor rezolva problemele mari cu care se confruntă R. Moldova. Totodată, politicienii din Parlament ar trebui să înţeleagă că dezbinarea toarnă apă la moara celor din Tiraspol, dar şi a altor forţe care nu doresc binele R. Moldova. Astăzi este clar că orgoliul trebuie slăbit. În următoarea perioadă situaţia va rămâne neschimbată, deoarece pentru comunişti  lucrează un număr destul de mare de oameni.

Corina Fusu,
deputată, Partidul Liberal

Ideea unei coaliţii largi este una lipsită de sens în condiţiile unui stat democratic… În R. Moldova, există deja o majoritate parlamentară, cu 59 de mandate, şi o opoziţie, cu 42 de mandate. O conlucrare eficientă dintre putere şi opoziţie reprezintă un act democratic de guvernare. În actualele condiţii, opoziţiei parlamentare i-au fost oferite mai multe funcţii importante în Legislativ. Bunăoară, fracţiunea PCRM are 5 locuri în Biroul Permanent, are 4 comisii parlamentare, iar deputaţii deţin mai multe funcţii importante. Aşadar, opoziţia are posibilitate să se manifeste plenar, ar trebui doar să-şi ia în serios rolul de formaţiune de opoziţie şi să contribuie la soluţionarea problemelor din societate, lăsând în trecut experienţa de jumătate de an în care a neglijat şedinţele Legislativului. AIE îşi asumă actul de guvernare, dar şi răspunderea pentru calitatea guvernării.

Veaceslav Untilă,
preşedinte, Mişcarea Acţiunea Europeană

Voronin, după cum îi este stilul, trişează şi de această dată. El ştie perfect de bine că o astfel de coaliţie nu poate exista, în primul rând, pentru că formaţiunile componente ale AIE, PLDM, PDM şi  PL, nu acceptă o guvernare în colaborare cu PCRM. Prin aceste declaraţii el încearcă să le arate alegătorilor săi că este o persoană blajină, loială, deschisă, că este un om generos. El vrea să spună, eventual, că nu din cauza sa, ci din cauza AIE nu ar fi posibilă alegerea şefului statului. S-ar putea ca Voronin să fie forţat şi de subalternii săi din interiorul PCRM, care, până la urmă, ar accepta să voteze pentru alegerea unui preşedinte al R. Moldova, contribuind la stabilitatea politică de care are atât de mare nevoie societatea noastră. Cred că e o manevră politică, aplicată în stilul ce-l caracterizează.